Det finns gott om Photshop-guider, men de allra flesta handlar om bildbehandling och fotografier. Det är inte alls lika gott om guider för den som vill syssla bara med webbdesign och layout av hemsidor, så jag tänkte att jag skulle svänga ihop en nybörjarguide om de vanligaste verktygen och teknikerna.

Jag använder ett engelskt Photoshop och skriver vissa ord, t.ex. ”styles” på engelska, men du förstår nog även om du kör svensk version.

 

Snygg text

Det är väldigt lätt att göra snygg text med hjälp av styles/stilar. Skriv något, och gå sen in under layer -> layer style -> blending options. Här kan du lägga på snygga effekter t.ex. drop shadow, inner glow, gradients o.s.v.

aaa

Gradients används extremt mycket i webbdesign idag (färgövergång på svenska). Klicka bara i rutan så får du en gradient på din text. Du har ett antal gradients att välja på från början men default-versionerna är inte speciellt roliga. Du kan ladda in nya genom att klicka på lilla på de små pilarna enligt bilden. Nu ser du fler gradients att välja mellan, dock finns de snyggaste versionerna finns att ladda ner gratis på Internet. Se mer i slutet på guiden.

ddd

Drop shadow är en gammal klassiker som antagligen inte behöver någon vidare förklaring. Du kan testa att leka runt med inställningarna.

Stroke skapar en linje längs med kanterna på texten.

jhkk

Vanlig text med drop shadow och en gradient.

Om texten är ”frasig”, ”pixlig” eller ojämn i kanterna beror det antagligen på att du inte har aliasing på. Enkelt fixat om du har textverktyget valt och sen väljer aliasing i menyn ovanför huvudområdet. Jag brukar oftast välja ”crisp”, men ibland är något av de andra valen bättre. Testa själv.

 

Custom shapes

Rektanglar, cirklar, ellipser o.s.v. är naturligtvis behändigt ibland, men under samma meny finns Custom shape tool som är mycket trevligt. Redan inbyggt i Photoshop finns massor av riktigt användbara shapes. Grejen är att du, som med text, kan lägga styles på dessa former och få snygga symboler och grejer till din webbdesign.

Ladda in nya shapes med menyn som dyker upp när du klickar på den lilla pilen.

jhkkkkjh

 

Välj först custom shape genom att högerklicka på rektangeln, sen dyker shape-menyn upp i fältet ovanför workspacet.

shapes

2 custom shapes med gradient, stroke och drop shadow. 

 

Brushes

Det finns riktigt grymma brushes/penslar som man kan ladda ner gratis från nätet och använda i sina egna verk. Med väldigt lite kunskap kan åstadkomma bilder som ser riktigt proffsiga ut om man har laddat ner någon snygg brush. När du valt brush-verktyget kan du högerklicka på din bild för att välja storlek på brushen samt välja nya brushes. Ladda som vanligt in nya genom att klicka på den lilla pilen. Det finns som sagt grymma brushes på Internet, se slutet på guiden för länkar.

klhf

Logo skapad på 1 minut med en nerladdad brush som jag la en gradient och drop-shadow på. Samma med texten.

 

Snabba tips

- De kortkommandon som jag använder överlägset oftast är ctrl + V för Move tool och shift + ctrl + N för nytt lager

- Om du, som jag, håller på mycket med styles så kan du öppna styles fönstret mycket enklare genom att dubbelklicka bredvid lagret på lagerpaletten.

fhk

Dubbelklicka här

- Om inget kopieras när du vill kopiera något i Photoshop med hjälp av markeringsverktyget så måste du välja Copy merged istället för bara Copy.

- Du vrider och vänder på saker och ting med antingen Free transform (ctrl + T) eller Edit -> Transform följt av det du vill göra.

 


 

 

Mitt mål med guiden har varit att skriva om de, enligt mig, bästa verktygen för en nybörjare att komma igång snabbt och kunna skapa snygg webbdesign.

 

Resurser av intresse:

 

Photoshop gradients

Photoshop penslar

Ett svar på “Photoshop guide, webbdesign”
  1. hawKeeriatpz skriver:

    lindsay lohan nude sex tape [url=http://www.wikio.com/article/lindsay-lohan-sex-tape-134660263]lindsay lohan sex tape[/url]
    lindsay lohan nude sex tape , [url=http://www.wikio.com/article/lindsay-lohan-sex-tape-134660263]lindsay lohan sex tape stream[/url] , lindsay lohan sex tape free , lindsay lohan sex tape , http://www.wikio.com/article/lindsay-lohan-sex-tape-134660263 – lindsay lohan sex tape stream

    download full keeley hazell sex tape [url=http://www.wikio.com/article/keeley-hazell-sex-tape-134439629]keeley hazell sex tape[/url]
    keeley hazell sex tape clips , [url=http://www.wikio.com/article/keeley-hazell-sex-tape-134439629]keeley hazell sex tape clips[/url] , download full keeley hazell sex tape , keeley hazell sex tape pics , http://www.wikio.com/article/keeley-hazell-sex-tape-134439629 – watch keeley hazell sex tape

  2.  
Lämna ett svar